Erdő Ajándéka Erdei Iskola

Csalános ételek

Csalános ételek

A csalán rendkívül erős és értékes gyógynövényünk és szinte mindenhol megtalálható, nem kell sokáig keresni a természetben. Az a fontos, hogy tiszta helyről gyűjtsük be és vigyünk magunkkal kesztyűt, ha nem akarjuk, hogy megcsipkedje kezünket.

A csalán vértisztító, méregtelenítő hatású, és tele van ásványi anyagokkal, többek között nagy a szerves vas tartalma, amit a szervezet jól tud hasznosítani. Forrázattal készülő teáját kúraszerűen, főleg tavasszal és ősszel alkalmazva egyszerre szabadulhatunk meg felhalmozódott méreganyagoktól és tölthetjük fel ásványi anyag-készleteinket. Magas klorofill-tartalma vérképző hatású.

Ebből a növényből nemcsak tea, de másfajta ital, saláta és sokféle étel is készíthető:

Zöldturmix

3-4 csalánhajtást, 5-6 szem magozott datolyát, 2-3 almát, citromlevet, kevés gyömbért 1 pohár vízzel turmixoljunk homogén állagúra. Reggel éhgyomorra, vagy étkezések előtt, akár hideg levesként fogyasszuk.

Zöldturmix

 


Csalánsaláta

A csalán felső, friss hajtásait, ép leveleit mossuk meg, vágjuk össze, és citromlével, villával dörzsöljük át. Vegyítsük más salátákhoz, akár cukkíniből, tökből, répából is készíthetünk, a zöldségeket lereszelve, vagy apróra vágva, hidegen sajtolt olajjal, citromlével, fokhagymával meghintve.

Csalánsaláta

 

Csalánfőzelék

A hajtások fölső, ép levelekből álló 20-30 cm-es részét levágva, megmosva, összedarabolva ugyanannyi vízzel tegyük fel kis lángon főzni, 10-15 percre, majd vegyük le a tűzről. Eközben egy bögrényi vizet, vagy növényi tejet keverjünk össze 4-5 evőkanál kukorica-, vagy rizsliszttel, fél teáskanál sóval és botmixerrel keverjük hozzá a párolt levelekhez. Ezáltal pürésítjük is a csalánleveleket. Kevergetve főzzük még 5-6 percig, nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, és ízlés szerint fűszerezzük. Gabonafasírttal, főzelékként fogyaszthatjuk, de lasagna tésztával rakott egytálételként is fogyasztható.

Csalánfőzelék