Erdő Ajándéka Erdei Iskola

Mezei kakukkfű (Thymus Serpyllum)

 
Mezei kakukkfű

Ha kirándulás közben eléggé nyitott szemmel járunk erdőn-mezőn, még találunk rózsaszín-lilás virágokkal illatozó mezei kakukkfüvet.
Fűszeres illata is jelzi lelőhelyét, ezért érdemes az orrunkkal is „keresni”.

Levelei apróbbak a kerti kakukkfű leveleinél, alacsonyabb növésű is, és a thymol nevű illóolaj-tartalma is feleannyi, mint mediterrán társában, ezért ebből több növény szükséges a forrázattal készülő teához.

A kakukkfű antibakteriális, vírusölő hatása miatt a pestis- és kolerajárványok idején a gyógyító főzetek fontos alkotóeleme volt.

Fő jellemzője a hurutoldó, köptető, köhögéscsillapító hatás, azonban magas illóolaj-tartalma miatt rendezi a felborult emésztést, oldja a görcsös állapotokat és kiváló immunerősítő, ezért náthás, megfázás, influenza-veszélyes időszakban érdemes kúraszerűen, 1 hónapig, napi 2-3 csészével fogyasztani.

Akut problémánál esetenként is vessük be, mint hatásos háziszert. Ülőfürdőhöz kakukkfű-főzetet adva fiatalító, frissítő hatású, és bátran használható ételek fűszerezéséhez is.