Erdő Ajándéka Erdei Iskola

Kis ezerjófű (Centaurium erythrea)

 
Kis ezerjófű (Centaurium erythrea)


Nyáron erdőt-mezőt járva belebotolhatunk egy szép, térdig sem érő, rózsaszínes-pirosas, kicsi csillagszerű virágokból álló csokrocskára. Ez nagy valószínűséggel a kis ezerjófű. Első pillantásra tetszetős külleme ragadja meg az embert.

Élénk csillogós öt-, ritkán hatszirmú körömnyi virágai bogernyőben (ez egy megcsapkodott ernyőre hasonlít) nyílnak. Tőlevélrózsában álló visszás-tojásdad sima szélű levelei közül emelkedik szívós négyszögletes szára, amin keresztben átellenesen helyezkednek el a kisebb, keskenyebb szárlevelek.

Ki gondolná, hogy ezt a szép vadvirágot már az ókor óta az egyik legértékesebb gyógynövényként tartják számon? Pedig erre utalnak olyan elnevezései, mint a százforintosfű, vagy a százaranyasfű, és latin nevének, a Centauriumnak is van ilyen olvasata. A földepe név más tulajdonságát emeli ki, teája iszonyatosan keserű.

Általában emésztéssel összefüggő problémákra használják, étvágyfokozó, epeműködést segítő, puffadás gátló, de májbántalmak esetén, vértisztításra, és még hideglelésre is adták. Földöntúlian keserű íze megihlette a likőrkészítőket is, több gyomorkeserű elmaradhatatlan összetevője.