Erdő Ajándéka Erdei Iskola

Fákról, cserjékről, virágokról, természetről…

Galagonya

Galagonya

A galagonya rövid idő alatt elvirágzott, aki elég éber volt gyűjthetett virágos hajtásából, ami elsődlegesen szívizom-erősítő és vérnyomás-kiegyenlítő hatással bír. Aki erről lemaradt, ősszel pótolhatja az ugyanilyen hatással rendelkező, érett termések gyűjtésével.

Galagonya

 

Hársfa

Manapság az utcákon sétálva figyelmet követelően hatnak szaglóérzékünkre a hársfák, édes mézillatukat ontva mindenfelé a belváros utcáin, de még az autó lehúzott ablakán át is megcsiklandozzák orrunkat.

Hársfavirág

Milyen jó, hogy díszfaként egyre több közparkba ültetik ezt az egyszerre több érzékünkre ható fafajt: nemcsak szemünket gyönyörködteti, a tüdőnket oxigénnel tölti meg, de még fantasztikus illatával is képes magával ragadni.

Virágzatán a méhészek előszeretettel legeltetik méheiket és az így készülő hársméz igazi méhészeti különlegesség. A szárított virágzatot pedig a fitoterápia meghűlésre, náthás, lázas állapotokra, köhögésre, torokfájásra ajánlja.

Teája forrázattal készül: 2 teáskanál aprított hársfavirágot forró vízzel öntsünk le, 10 perc után szűrjük és kissé lehűlve fogyasszuk. Izzasztó hatása miatt érdemes lefekvés előtt, jól betakarózva, forrón inni teáját, előidézve a nátha esetében gyógyító izzadást. Ezt napi két-három alkalommal fogyasztva a náthát rövid idő alatt megszüntethetjük.

Hársfavirág tea

Orvosi célra a kis és nagylevelű hársfa virágzatát használjuk, az ezüsthársat nem. Két hétnél hosszabb ideig nem javasolt a fogyasztása, szívbetegek és vérszegénységben szenvedők inkább a bodzavirágteát igyák gyógyítás céljából.

Amíg lehet, gyűjtsünk a téli hideg hónapokra hársfavirágot (repítőkészülékkel együtt érdemes, a teljes virágszálat szedni), száraz, hűvös helyen szétterítve néhány hétig szárítsuk és papírtasakban, vagy –dobozban, vagy vászontasakban tároljuk.

Hársfavirág