Erdő Ajándéka Erdei Iskola

Denevérek

 Denevér

Mindenki látott már denevért, aki látta a Batmant. A filmnek és képregénynek köszönhetően töretlen népszerűségű repülő emlősöknek majdnem ezer faja él szerte a világon. A két szélsőséget a másfél-két grammos könnyedségével a legkisebb emlős címet elnyerő dongódenevér, és a másfél méteres szárnyfesztávú óriás repülőróka képviseli. Az utcai lámpák rájuk vetülő fényénél mutatott csapongó repülésük láttán, vagy a repülőkutyák méltóságteljes szárnylebbentéseiből nem is gondolnánk, hogy vannak olyanok is, akik százzal hasítják az éji sötétet.

Nálunk huszonhat fajuk fordul elő, akik közt vannak barlanglakók, vannak odúba vagy fakéreg alá húzódók, és vannak, akik a hetvenes-nyolcvanas évek hazai otthonteremtő programját üdvözölve a panelek réseibe költöznek be. Tavasztól őszig az éjszakák repülőrovar telítettségét mérsékelik, télen vagy melegebb vidékre cuccolnak át, vagy védett helyen téli álmot alszanak.

Hogy a sötétben ne kenődjenek fel a falra, hanglokátort használnak. Ultrahangon, vagyis az emberi fül számára már nem hallhatóan magas hangon kiáltoznak nagyon sűrűn, és a visszaverődő hangokból alkotnak képet a tájról, no meg zsákmányaikról.

Persze a rovarok sem várják karba tett szárnnyal vadászaikat, van, amelyik hirtelen zuhanni kezd, hogy kikerüljön a denevér hallóköréből, van, amelyik ultrahangot ad ki, hogy megzavarja támadóját, és van, amelyik hosszú szárnyfüggelékeivel vonja el a figyelmet zsíros potroháról.

Azért nem kell félteni a denevéreket, eredményes vadászok, egy törpedenevér például egy éjszaka alatt nagyjából ezerötszáz szúnyogot fogyaszt el. Jobb, mint egy szúnyogriasztó.