Erdő Ajándéka Erdei Iskola

A juharfa

Így, november derekán sok fa már részben vagy teljesen elhullajtotta lombkoronáját, mások még csodás színekben pompáznak körülöttünk és hoznak örömet lelkünkbe. De melyik az, amelyik a sárgától a rózsaszínen keresztül a narancson át a vörösig elkápráztat bennünket? Ez bizony a juharfa! Sokfelé, utak mentén, parkokban is megtalálhatók különböző fajtái – hazánkban többnyire a hegyi juhar, korai juhar, vagy a mezei juhar különböző mértékben szeldelt levélformáival.

Mi jellemzi ezt a fát? A juharszirup biztosan sokaknak eszébe jut: Kanadában már az őslakos indiánok felfedezték a fában rejlő édes nedvet, aminek kinyerése mára iparággá alakult. Tavasszal, a fák kérgét megcsapolják és a nedvességet csőrendszeren keresztül ún. cukorkunyhókhoz vezetik, ahol hőkezeléssel érik el a megfelelő édes ízt a fák nedveiben.

A mitológiában a juharfát a kedvesség, harmónia, az ellentétek egyesítése, nyugalom és tiszta gondolatok jellemzik. Régen boszorkányok és gonosz szellemek elleni védő szerepet tulajdonítottak e fának és a remények és álmok beteljesítésének képességét.

Világszerte 150 juharfa létezik – hazánkban leginkább a mezei, hegyi és korai juharfajták honosodtak meg, de a Margitsziget japánkertjében néhány kaukázusi juharfa is jól érzi magát. A mezei juhar meszes talajokon gyakran előfordul, ősszel sárga leveleivel örvendezteti meg szívünket, lelkünket. A korai juhar őszi lombkoronája vöröses színárnyalatú. A formában és színekben sokoldalú fafajtákat kertészek előszeretettel alkalmazzák.

Mivel úgy tartották, hogy ez a fa a kedvesség és harmónia minőségét hordozza, és kibékíti az ellentéteket – így a férfi és női jelleget is, valamint távol tartja a gonosz szellemeket, véd a rontás ellen, ágait és fáját gyakran alkalmazták használati tárgyakként.

János napkor, június 24. környékén az ablakokba, ajtókba levágott juharágakat tettek az ártó szellemek ellen.

Virágzása sok természetkedvelőt vonz és úgy tartják, segít valóra váltani álmokat, reményeket.

A babonák kutatói, Ditte és Giovanni Bandini szerint a juharfának már Krisztus előtti időkben kultikus jelentősége volt – sok szent helyre ezt a fát ültették.

A juharfa szellemének gyakran áldozatot hoztak, mert úgy tartották, hogy a fa szerencsétlenséget is hozhat, így kívánták lecsillapítani a fa lényét.

A bútorgyártásban leginkább a hegyi juhar világos fáját használják, ágyat, ajtót, konyha vágódeszkát, munkapultot, de hangszereket – furulyát, hegedűt, lantot, citerát, hárfát is készítenek belőle. Bizonyos fajták különleges rajzolatuk miatt értékes fajták.

A kanadaiak számára különösen a korai juhar és a cukorjuhar kedvesek az édes szirup, valamint a zászlón látható nemzeti szimbóluma miatt.

Régen a mezei juhar levelét a savanyú káposztához hasonlóan készítették el és  fogyasztották. A középkori gyógyászatban a friss, megtördelt leveleket hűtő hatásuk miatt elsősegélyként rovarcsípésekre,  sérülésekre, fejfájásra alkalmazták. A szárított leveleket sebgyógyításra használták. 

Csodáljuk meg a természet ajándékait ebben az évszakban is!